Squash

Squash on vauhdikas, mielenkiintoinen ja kuntoa kohottava palloilulaji, jota voi harrastaa ympäri vuoden. Aloittaminen on helppoa; tarvitset vain sisäpelikengät, mailan, pallon ja pelikaverin. Säännöt oppii helposti; tärkeintä on pelistä nauttiminen ja hien pintaan saaminen.

Laji sopii lapsille ja nuorille, miehille ja naisille. Jo aloittelija pystyy pelaamaan mielekkäästi, kun kaveri on saman tasoinen ja pelipallo oikean tyyppinen. Squash kehittää monipuolisesti fyysistä suorituskykyä ja kestävyyttä sekä vahvistaa sydäntä. Laji vahvistaa luustoa sekä lisää nopeutta, notkeutta, ketteryyttä ja voimaa varsinkin jalkojen ja keskivartalon lihaksissa.

Lisätietoja: http://www.squash.fi

Säännöt lyhyesti

Pelikenttä koostuu lattiasta, etuseinästä, sivuseinistä, takaseinästä ja katosta. Pallo saa pelin aikana osua kaikkiin seiniin rajatulle alueelle ja etuseinästä kimmotessaan kerran lattiaan. Pallo ei saa osua pelialueen ulkopuolelle kuten esimerkiksi seinien yläosaan ja etuseinän alaosaan eikä kattoon. Rajausviivaan (yleensä punaiseksi maalattuun) osuessaan pallo on jo ‘ulkona’. Pallo tulee pystyä palauttamaan yhden lattiapompun jälkeen, kuten tenniksessäkin.

Puolessa välissä kenttää on poikittainen viiva, jonka kummassakin päässä — sivuseinien vieressä — on syöttöruutu. Lisäksi kentässä on pitkittäinen viiva, joka on kentän keskiviiva.

Yläraja kiertää koko kentän. Se on etuseinässä katon rajassa, takaseinässä paljon alempana. Pallon tulee pysyä ylärajan alapuolella. Takaseinän kautta saa pelata.

Syötettäessä tulee toisen jalan olla syöttöruudussa (ei viivan päällä). Etuseinässä on kolme vaakasuoraa viivaa: alimpana alaraja, keskellä syöttöraja sekä ylimpänä yläraja.

Syötettäessä pallon tulee osua ensimmäiseksi etuseinään, ylärajan ja syöttörajan väliin, sen jälkeen kimmota vastustajan puolelle siten, että se osuu maahan poikittaisen viivan takapuolella (vastustajan kenttäneljänneksessä). Tämän jälkeen pallo pelataan loppuun.

Vain omista syötöistään saa pisteen. Jos pelaaja voittaa vastustajan syötön, hän saa syöttää seuraavan pallon. Erä pelataan 11 pisteeseen edellyttäen, että piste-ero on vähintään kaksi. Erä jatkuu kunnes kahden pisteen ero toteutuu. Peli pelataan yleensä “paras viidestä” eli ensin kolme erää voittanut on pelin voittaja.

Logo squash.fi

Lisätietoja: http://www.squash.fi