Squash

Squash on vauhdikas, mielenkiintoinen ja kuntoa kohottava palloilulaji, jota voi harrastaa ympäri vuoden. Aloittaminen on helppoa; tarvitset vain sisäpelikengät, mailan, pallon ja pelikaverin. Säännöt oppii helposti; tärkeintä on pelistä nauttiminen ja hien pintaan saaminen.

Laji sopii lapsille ja nuorille, miehille ja naisille. Jo aloittelija pystyy pelaamaan mielekkäästi, kun kaveri on saman tasoinen ja pelipallo oikean tyyppinen. Squash kehittää monipuolisesti fyysistä suorituskykyä ja kestävyyttä sekä vahvistaa sydäntä. Laji vahvistaa luustoa sekä lisää nopeutta, notkeutta, ketteryyttä ja voimaa varsinkin jalkojen ja keskivartalon lihaksissa.

Lisätietoja: http://www.squash.fi

Säännöt lyhyesti

Pelikenttä koostuu lattiasta, etuseinästä, sivuseinistä, takaseinästä ja katosta. Pallo saa pelin aikana osua kaikkiin seiniin rajatulle alueelle ja etuseinästä kimmotessaan kerran lattiaan. Pallo ei saa osua pelialueen ulkopuolelle kuten esimerkiksi seinien yläosaan ja etuseinän alaosaan eikä kattoon. Rajausviivaan (yleensä punaiseksi maalattuun) osuessaan pallo on jo ‘ulkona’. Pallo tulee pystyä palauttamaan yhden lattiapompun jälkeen, kuten tenniksessäkin.

Puolessa välissä kenttää on poikittainen viiva, jonka kummassakin päässä — sivuseinien vieressä — on syöttöruutu. Lisäksi kentässä on pitkittäinen viiva, joka on kentän keskiviiva.

Yläraja kiertää koko kentän. Se on etuseinässä katon rajassa, takaseinässä paljon alempana. Pallon tulee pysyä ylärajan alapuolella. Takaseinän kautta saa pelata.

Syötettäessä tulee toisen jalan olla syöttöruudussa (ei viivan päällä). Etuseinässä on kolme vaakasuoraa viivaa: alimpana alaraja, keskellä syöttöraja sekä ylimpänä yläraja. Jokaisen erän ja kunkin syötönvaihdon jälkeen syöttäjä valitsee, kummasta ruudusta syöttää. Säilyttäessään syöttövuoron hänen on syötettävä vuorotellen kummastakin ruudusta.

Syötössä pallon tulee osua ensimmäiseksi etuseinään, ylärajan ja syöttörajan väliin, sen jälkeen kimmota vastustajan puolelle joko suoraan, sivuseinän, takaseinän tai molempien kautta siten, että se lattiaan osuessaan putoaa vastaanottajan puoleiselle syöttöalueelle / kenttäneljännekselle. Vastaanottaja saa halutessaan palauttaa syötön suoraan ilmasta. Tämän jälkeen palloa lyödään vuorotellen, kunnes toinen tekee virheen tai ei onnistu palauttamaan palloa oikein. Palautus on oikea, jos pelaaja lyö pallon etuseinään sen ylä- ja alarajojen väliin ennen kuin pallo ehtiin pompata lattiasta kahdesti. Ennen etuseinää pallo saa osua sivu- ja/tai takaseinään, muttei lattiaan. HUOM! Pelaajan ei missään tilanteessa tule lyödä palloa, jos on vaara, että maila tai pallo osuu vastustajaan. Tällaisessa tilanteessa peli keskeytetään ja pallo pelataan uudestaan (let-sääntö), tai mikäli estäminen on ollut merkittävää, lyöjä voittaa pallon (stroke).

Jokaisesta pallorallista voittaja saa pisteen, riippumatta siitä, kumpi pelaaja on ollut syöttövuorossa. Jos pelaaja voittaa vastustajan syötön, hän saa syöttää seuraavan pallon. Erä pelataan 11 pisteeseen edellyttäen, että piste-ero on vähintään kaksi. Erä jatkuu kunnes kahden pisteen ero toteutuu. Peli pelataan yleensä “paras viidestä” eli ensin kolme erää voittanut on pelin voittaja.

Logo squash.fi

Lisätietoja: http://www.squash.fi